Ladonja, udruga

Ladonja (tal. Associazione „Ladonja"), udruga građana. Utemeljena 31.V.2008. godine, osnovana je radi promicanja razvoja civilnog društva u Istri, te poduzimanja konkretnih inicijativa i aktivnosti u tom smjeru kroz političko djelovanje. Pokretač i prvi predsjednik je Plinio Cuccurin.

Ostali ciljevi su zalaganje za zaštitu građanskih sloboda i prava građana, dobrobit građana na osnovi jednakopravnosti, edukacija organiziranjem savjetovanja, seminara, tečajeva i radionica, te suradnja s drugim društvima i organizacijama.

Tijela udruge su Skupština, Nadzorni odbor, Predsjedništvo, Predsjednik i Tajnik. Skupština je najviše tijelo organizacije, a čine je svi njezini članovi. Ime je dobila prema stablu koje raste u gotovo svim dijelovima Istre, a dio je prirodne baštine i jedan od autohtonih simbola ovog kraja. Ima svoje podružnice u Tinjanu, Balama, Višnjanu, Medulinu, Rovinju, Umagu i središnjoj Istri, te Klub mladih Ladonje.

Sudjelujući na lokalnim izborima 2009. godine ostvarila je drugi rezultat s 18% glasova. U županijskoj skupštini je dobila 8, u gradu Puli 5 vijećnika, a vlast je osvojila u općinama Bale, Medulin, Višnjan, Tinjan i sv. Lovreč, te na taj način postala najjačom oporbenom opcijom vladajućoj koaliciji (IDS-SDP). U natjecanju za izbor istarskog župana, predsjednik Ladonje Cuccurin prolazi u drugi krug te osvoja 39,15% glasova. 

Udruga djeluje na teritoriju Istarske, a u savezu s Akcijom mladih i Listom za Rijeku i na području Primorsko-goranske županije.

 

Filip Zoričić, U.