Sipan

Sipan (Hyssopus officinalis), višegodišnja biljka grmolikog oblika. Iako u Istri rijedak, ipak ga se nalazi po brdovitim predjelima - na suhim i kamenitim površinama. Listovi su mu gotovo goli, na vrhu zaokruženi ili blago šiljasti te blago uvijeni.

Cvate od lipnja do rujna kada izlaze plavi, ljubičasti ili bijeli cvjetovi. Ima miris sličan majčinoj dušici i bosiljku, te je vrlo cijenjen u islamskim zemljama. Koristi se i kao začin mnogim jelima. Listovi se beru krajem ljeta prije otvaranja cvjetova, te se svježi ili sušeni dodaju maneštrama, salatama, umacima, varivima, mesu i ribi.

Biljka je puna eteričnih ulja, a ima i vrlo izraženo ljekovito djelovanje. Koristi se kod liječenja prsnih i plućnih bolesti, kroničnog bronhalnog katara, slabosti probavnih organa, vodene bolesti, žutice i drugih. Također se upotrebljava u industriji, za proizvodnju likera. 

LIT.: Claudio Pericin, Bakino smilje, Jurina i Franina, sv. 56., proljeće 1994., 61. 
U.