Kamilica

Kamilica (Chamomilla recutita), jednogodišnja zeljasta biljka jakog mirisa. Razgranata stabljika raste u visinu od 20-60 centimetara, a raste diljem Istre pokraj puteva, na neobrađenim površinama, nasadima žitarica, uglavnom na osunčanim mjestima.

Cvate od svibnja do kolovoza kada izrastaju žućkasto bijeli cvjetovi. Nakon branja slijedi sušenje na sjenovitim mjestima, poslije čega se spremaju u zatvorene kutije. Plodovi su sitni i duguljasti, svjetlo smeđe boje.

Njezina su svojstva vrlo cijenjena u narodnoj i klasičnoj medicini. Mirisno ulje sadrži spoj azulena (protuupalni i antiseptični agens), masnih kiselina, glukozida i smola. Čaj od kamilice pomaže kod prevladavanja nesanice, živčane napetosti, snižavanja temperature, olakšavanja trbušnih tegoba, a u vanjskoj uporabi koristi kod ublažavanja očnih upala. Kao dodatak kupki, ima umirujući i relaksirajući karakter.  

LIT.: Claudio Pericin, Bakino smilje, Jurina i Franina, sv. 56., proljeće 1994., 58. 
U.