Srijemuš

Srijemuš (Allium ursinum), zeljasta bilja iz obitelji ljiljana (Liliaceae), vrlo snažnog mirisa. Raste na vlažnim područjima u blizini rijeka - u okolici Pazina, Motovunskoj šumi, na nekim dijelovima Ćićarije, Slavnika, Planika te Učke.

Listovi podsjećaju na otrovnu đurđicu, od koje se razlikuju po tome što kad se zgnječe, iz njih izlazi miris češnjaka. U Istri ima više divljih vrsta luka, među kojima je pored srijemuša i uzgajani češnjak (Allium sativum).

Ima dvojaku ulogu, kao začin i kao ljekovito bilje. Usitnjeni svježi listići dodaju se juhama, jelima od mesa, povrću, varivima, sendvičima, a mogu se jesti i kao salata. Biljka je puna bjelančevina i vitamina C, a ima izrazito antibakterijsko djelovanje. Snižava krvni tlak, pomaže kod kašlja, jača srce, otklanja nadutost i plinove, te potiče na rad bubrege i jetru. 

LIT.: Claudio Pericin, Bakino smilje, Jurina i Franina, sv. 56., proljeće 1994., 57. 
U.