Crna čemerika

Crna čemerika (Veratrum nigrum), višegodišnja zeljasta biljka. Iako u Istri rijetka, nalazimo je na Učkoj, Žabljaku i Slavniku, po grmlju i šumama.

Cvate od svibnja do rujna, kada izbijaju crveno-smeđi cvjetovi tvoreći formaciju sličnu metlici. Otrovna je cijela i za ljude i za životinje. U praksi je životinje na ispaši rijetko pojedu, pa je opasnost po njih time manja.

Postoji vrlo slična biljna vrsta - lincura (Gentiana lutea subsp. symphyandra), čiji se korijen koristi za proizvodnju gorkih likera korisnih za probavu. Skuplja se u kasnu jesen kada cijela biljka leži na tlu. Osim sitnih razlika na listovima, vrlo je teško razlikovati ove dvije vrste, zbog čega dolazi do trovanja ljudi.

U Istri raste i bijela čemerika (Veratrum album), najviše na Slavniku. Kao i druge spomenute vrste, za ljude je vrlo otrovna. Simptomi trovanja su mučnina, povraćanje i proljev. Prva pomoć se pruža izazivanjem povraćanja kod unesrećene osobe i davanjem medicinskog ugljena, nakon čega se zove medicinsko osoblje.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Claudio Pericin, Otrovno bilje/2, Jurina i Franina, sv. 55., zima 1993., 82-83. 

Slučajna natuknica

Rupena, Ivan