Mirta, (fotoarhiva Glasa Istre)

mirta

Mirta (Myrtus communis), aromatična zimzelena grmolika biljka.

Ugodnog je mirisa, raste na obalnom pojasu od Limskog zaljeva (Limski kanal) do Plomina te po otocima, a u većoj koncentracija nalazi se i na južnom dijelu premanturskog poluotoka (Punta).

Poznata je još od drevnih vremena kada su je Asirci i Babilonci koristili kao sredstvo za iskašljavanje, zahvaljujući ljekovitim tvarima poput kineola, mirtenola i terpena. Egipćani, Grci i Rimljani su također poznavali ovu biljnu vrstu, a koristili su njezine plodove dodavajući ih vinu kako bi mu poboljšali okus. U domaćoj kuhinji se koristi kao dodatak mnogim jelima, a između ostalog pojačava okus mesu te daje miris umacima.

Cvate od travnja do kolovoza kada izbacuje bijele mirišljave cvjetove s 5 latica i nekoliko prašnika. Listovi se skupljaju u kolovozu, a plodovi u rujnu i listopadu. Imaju ljekovitu primjenu kod tretiranja probavnih smetnji, bolesti crijeva, mjehura, zubnog mesa, sluznice usta, uništavanja štetnih bakterija kod otvorenih rana te kod liječenja proširenih vena.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Claudio Pericin, "Bakino smilje 2: Aromatične biljke našeg podneblja", Jurina i Franina, 1994., 66-67.