Drijen

Drijen (Cornus mas) grm ili malo drvo s plodovima bogatim vitaminom C. U Istri prilično raširena biljka koja uspijeva od nizinskih dijelova do Učke, a odgovaraju joj sunčani predjeli. Cvjetovi su žućkasto-zlatne boje i pojavljuju se od veljače do ožujka, dok plodove (koštunice) daje u rujnu.

Oni se mogu jesti svježi, ili se pripravljati kao želatina, marmelada, umak, a upotrebljavaju se u salamuri poput maslina te u rakiji ili vinu. Drvo drijena koristi se u seoskom gospodarstvu za razna pomagala koja zahtijevaju izradu od čvrstog drva. U venetsko-julijskom dijalektu zovu ga corgnàl  ili corgnolèr, a plodove comiole, u istriotskom dijalektu ime mu je curgnàl ili curgnalièr, dok je u čakavskim dijalektima poznat kao dren, a plodovi drnjuli. Istog je roda i drijen svibe ili svibovina (Cornus sanguinea), grm čije je drvo mnogo mekše i čiji se gorki cvjetovi ne beru.

 

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Claudio Pericin, Divlje voće, Jurina i Franina, zima, 1995.

Slučajna natuknica

orada