Orada

Orada, vrsta ribe sa staništem u Jadranskom moru, često je se može vidjeti uz zapadnu obalu Istre. U gastronomiji prepoznata kao riba prve klase, svakako jedna od najplemenitijih riba istarskog podneblja. Ima ovalno tijelo, po bokovima stisnuto, s velikom i jakom glavom u kojoj je smještena snažna čeljust.

Gornji dio tijela joj je tamnije modrikast, po sredini u predjelu bokova sivkasto srebrnast, a donji dio prelazi u srbrnasto bijelu nijansu. Oko škrga se nalazi karakteristično rumenilo, na svakoj strani glave po crna mrlja, dok se uzduž trupa nalaze dvije pruge, smeđasta i smeđezlatna. U predjelu između očiju stoji polukružni oblik zlatno žute boje oblika polumjeseca. Maksimalno može narasti do 60 centimatara uz težinu od 10 kilograma, dok prosječni primjerci teže oko 30 dekagrama. Vrsta dna koju preferira je pjeskovito i pjeskovito-ljušturasto, a kreće se na dubinama od 5-10 metara. Izlov se vrši cijele godine, no najviše sredinom proljeća i u jesen. Koriste se mnoge ribičke metode, od udičarskih alata, ostima pod svijećom, podvodnom puškom, dok profesionalci koriste mreže potegače i stajaćice, ludru i tramat.

LIT.: Branko Šuljić, Orada (Lovrata, Podlanica), Franina i Jurinai, 2008., 28-29.
U.