Malina

Malina (Rubus idaeus), ima oblik manjeg grma s plodovima crvene boje, vrlo ugodnog slatko-kiselkastog okusa. Raste na obroncima Ćićarije, na slabije osunčanim predjelima, rubovima šuma i livada te na kamenjarima.

Cvate od lipnja do srpnja, a plodovi sazrijevaju od srpnja do kolovoza. Sadrži C vitamin i prirodni šećer, zbog čega se preporučuje dijabetičarima. Konzumira se najviše sirova, no zna se koristiti i za spravljanje kompota, marmelade, sladoleda, sirupa, želatine, likera, te za bojanje vina. Svoju ulogu je našla u terapeutskom djelovanju opuštajućeg karaktera, te kao laksativno sredstvo. U današnjoj praksi uzgajaju se brojne pitome vrste, no rijetko koja može dati kvalitetniji okus od divlje maline.

LIT.: Claudio Pericin, Divlje voće, Jurina i Franina, zima 1995.
U.