Jato sardela, (preuzeto s https://www.chimica-online.it/come-quando-perche/nome-collettivo-di-un-insieme-di-pesci.htm)

sardela

Sardȅla (sardina, srdela, istromlet. sardela, tal. sardina, sarda, sardella, lat. Sardina pilchardus), morska riba iz porodice sleđeva (Clupeidae), vrlo raširena u čitavom Jadranu, tako i u istarskom priobalju.

Tijelo joj je izduženo i prekriveno ljuskama koje se lako skidaju, s gornje strane je modro-maslinaste boje, a s donje srebrnkaste. Može narasti najviše do 25 centimetra s težinom oko 80 grama, no prosječni primjerci rijetko teže više od 30 grama.

Živi pučinski, u jatima, i migrira, u stalnom je pokretu. Obitava u istočnom Atlantiku i cijelom Sredozemlju. Hrani se životinjskim planktonom. Spolno je zrela potkraj prve godine života. Od polovice jeseni do kraja zime mrijesti se u dubini od 20 do 25 m.

Spada u tzv. sitnu plavu ribu, a sezona lova traje od početka proljeća do kasne jeseni, s time da je ljeti ima nešto manje. Lovi se raznim alatima, najčešće mrežom plivaricom i lebdećom kočom, u manjoj mjeri obalnom potegačom ili mrežom stajaćicom. Sportskim ribolovcima nije zanimljiva kao ulov, ali je često koriste kao mamac drugim ribama.

Sardela je ukusna i bogata omega-3 masnim kiselinama pa je vrlo preporučljiva hrana. Priređuje se na brojne načine: frigana u ulju, pečena na gradelama, pohana, marinirana, na savor, dimljena itd. Na tržište u velikim količinasma dolazi i konzervirana u ulju, a kao specijalitet posebno je cijenjena usoljena. U Istri se održavaju radionice soljenja sardela, a ističe se Škola soljenja sardela u Fažani, koja se organizira od 2004. U Fažani njezino ime nosi pomorsko sportsko ribolovno društvo, a posvećen joj je i park.

Nekoć je u Istri djelovalo više tvornica za preradu ribe, uglavnom konzerviranje sardela, ali opstale su samo Mirna u Rovinju i Delamaris u Izoli. U novije vrijeme otvaraju se pogoni za soljenje i mariniranje sardela.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Branko Šuljić, „Sardela (srdela, sardina)“, Franina i Jurina, 2008., 16-17; „srdela“. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. 2021., pristupljeno 6. 7. 2023., http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=57575.

Slučajna natuknica

Štrcalica