Città di Jesi u pulskoj uvali Saccorgiana

Città di Jesi (Iesi)

Città di Jesi (Iesi) - V1, zračni brod (dirižabl, cepelin) talijanskoga mornaričkog zrakoplovstva.

Bio je dugačak 90 m, a širok 19 m. Ukupna nosivost bombi iznosila je oko 600 kg, a mogao je ostvariti maksimalnu brzinu od 50 čvorova.

U sklopu neprijateljstava između Austro-Ugarske i Italije za vrijeme Prvog svjetskoga rata, 5.VIII.1915. u 21 sat zračni brod je sa šestoricom članova posade krenuo iz baze u Ferrari na svoj prvi borbeni let s ciljem bombardiranja Pule, tadašnje glavne austrougarske ratne luke. Bio je opskrbljen gorivom dovoljnim za osam sati leta te naoružan s 20 bombi od 25 kg i 10 zapaljivih bombi od 5 kg. Nešto prije ponoći, približio se Puli, ali je opažen reflektorima austrougarske protuzračne obrane i ubrzo napadnut paljbom obalnih bitnica. S obzirom na to zapovjednik zračnog broda Bruno Brivonesi odlučio je ispustiti cjelokupni eksplozivni teret čim je posada bila sigurna da je cepelin prešao crtu obale kopna, te je odmah potom započeo manevar okretanja u smjeru Italije. Upravo tijekom njegova izvođenja zračni je brod bio pogođen, da bi uskoro nakon toga pao u more u blizini svjetionika na Poreru. Cjelokupna je posada preživjela pad te ju je austrougarska pomorska ophodnja zarobila, a zračni su brod tegljači dovukli u pulsku uvalu Saccorgiana - današnje kupalište, nakon čega su njegovi ostaci bili ispitani i demontirani.

Bijaše to motiv na više austrougarskih propagandnih razglednica i fotografija, kao što je bilo i u slučaju cepelina Città di Ferrara, oborenog dva mjeseca ranije kod Ilovika, južno od Lošinja.

Posada je nakon određenoga vremena bila razmijenjena, a dva su njezina člana kasnije dosegla visoke činove u Talijanskoj kraljevskoj mornarici, B. Brivonesi admiralski, kao i Raffaele de Courten koji je bio i ministar i načelnik glavnoga stožera mornarice u vladi Pietra Badoglia nakon srpnja 1943.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Davor Mandić, "Austrougarski mornarički zrakoplovni arsenal i mornaričke zrakoplovne postaje u pulskom akvatoriju", u: Iz povijesti pulske luke. Zbornik radova, ur. Mladen Černi, Pula 2006., 209-210., bilj. 36.

Slučajna natuknica

Filzi, Fabio