Istarska supa, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Neven Lazarević), 2017.

istarska supa

Istarska supa, u Istri samo sȕpa, tradicionalno je iće i piće spravljeno od crnog vina, kruha i začina.

Supa još od davnina slovi kao jedan od prepoznatljivih elemenata istarske trpeze. Sprema se na način da se kriška domaćeg kruha debljine 2-3 cm ispeče na gradelama (roštilju), a u bukaletu (bokal/vrč u kojem se sprema i iz kojeg se pije supa) stavi šećer i papar te zalije maslinovim uljem. U tu se smjesu ulije zagrijano vino (obavezno crno, uobičajeno teran) te promiješa. Pečeni se kruh do pola umoči u vino i tako servira.

Sam naziv napitka dolazi od istarske čakavske riječi za krišku kruha - supa (istrovenetski sopa), a iz njezina umakanja u vino nastao je i glagol supati.

Supa se najčešće konzumira u hladnim zimskim večerima kada se na otvorenim ognjištima, u kućnim konobama ili u oštarijama, može zagrijati vino i prepržiti kruh. Tradicionalno cijelo društvo pije iz iste bukalete, uobičajeno jednolitarske, koja kruži uokolo. Iz higijenskih razloga danas se u gostionicama pripremaju i supe u manjim bukaletama.

Istarska supa (negdje se kaže i supica) je jednostavno pripravljen energetski napitak kojim se u povijesti hranio istarski težak ili se davao bolesnima za brži oporavak.

S ciljem očuvanja ove tradicije posljednjih se godina u Rovinjskom Selu, u sklopu lokalnog slavljenja siječanjske Antonje, održava Festival istarske supe s natjecanjem u pripremanju tradicionalne, ali i novih, "kreativnih" supa.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply