Festival plesa i neverbalnog kazališta u Savičenti, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Dejan Štifanić), 2022.

Festival plesa i neverbalnog kazališta u Savičenti

Festival plesa i neverbalnog kazališta, ljetni međunarodni plesni festival koji se potkraj srpnja održava u Savičenti/Svetvinčentu.

Pokrenuo ga je 2000. Zagrebački plesni ansambl (ZPA) na poticaj njegove voditeljice Snježane Abramović (Milković), koja je i danas umjetnička direktorica i izbornica programa. Ciljevi Festivala su predstavljanje recentnih inozemnih i domaćih ostvarenja iz područja plesa, educiranje novih generacija publike, promocija interkulturalnog dijaloga i transnacionalne mobilnosti, poticanje kreativnosti, ideja i stavova te solidarnosti među umjetnicima i publikom. Okuplja plesne stručnjake i ljubitelje plesne umjetnosti koji dolaze popratiti festivalski međunarodni program sastavljen od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime, cirkuserije, uličnog teatra te edukativnih seminara i radionica. Festival se održava u savičentskom kaštelu Grimani, u gradskoj loži i na Žlinji, travnjaku iza kaštela. Dosad je ugostio više od 150 domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa s 200-tinjak radova.

Festival je u suradnji s općinom Svetvinčenat i njezinom turističkom zajednicom pokrenuo Kulturni centar Svetvinčenat koji je prerastao u Mediteranski plesni centar, u organizaciji ZPA-a, kao mjesto koncipiranja i provedbe idejnih zamisli, umjetničkih projekata te raznolikih edukativnih programa. Djeluje u bivšem kulturnom domu u Savičenti.

https://www.svetvincenatfestival.com/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Podaci s internetskih stranica Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, https://www.svetvincenatfestival.com/, pristupljeno 18. 9. 2022.

Slučajna natuknica

Cettina, Marino