Draguć, detalj freske u crkvici sv. Elizeja, (preuzeto s https://www.istria-culture.com/crkva-sv-elizeja-u-dragucu-i10)

freske u Draguću

U Draguću, mjestu smještenom nad dolinom Butonige, blizu ceste Cerovlje - Buzet, nalaze se dvije crkvice čiji su zidovi oslikani srednjovjekovnim freskama.

Jedna je grobljanska crkva sv. Elizeja i nalazi se na ulazu u mjesto. To je jednostavna romanička građevina sagrađena u XXII. st. s koloritnim pročeljem i polukružnom upisanom apsidom. Crkva sv. Roka nalazi se iza trga i župne crkve na suprotnom kraju mjesta. To je jednobrodna pravokutna građevina, a bila je zavjetna kapelica protiv kuge u XVI. st. Presvođena je šiljastim svodom.

U Sv. Elizeju nalazimo freske iz XIII. st., a otkrivene su relativno kasno, tek 1946. Motivi su standardni iz Kristova života, s prevladavajućim žutim, crvenim i zelenim bojama, i protežu se južnim i sjevernim zidom crkve. Prikazi su oskudni, bez pretjeranih detalja.

Freske u crkvi sv. Roka naslikao je lokalni majstor Antun z Padove, današnje Kašćerge. Bio je pod snažnim utjecajem venecijanskog slikarstva. Ovo je crkvu oslikavao 1529. i 1537. kada je po svim zidovima oslikao freske kao hvalu Svevišnjemu za pomoć pred kugom. Tu su motivi iz kristološkog ciklusa, Krista koji mač kuge sprema u svoje korice, pa raznih svetaca, poput sv. Roka i sv. Sebastijana, biskupa, papa i drugih. Slikar je ostavio svoj potpis, ime naručitelja i godinu.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Istarske freske / Gli affreschi istriani (urednik Miodrag Kalčić, tekst Jugo Jakovčić), Pula 2007.