Freske u Balama

Crkvicu sv. Duha koja se nalazi u centru Bala oslikao je majstor Albert iz Konstanza (na Bodenskom jezeru). Pored Bala, on je u 15. stoljeću bio autor fresaka u još nekoliko crkvica po Istri, a njegov je stil prožet mnogobrojnim utjecajima, poput venecijanske cvjetne gotike (gotico fiorito).

Baljanska crkva sv. Duha nalazi se blizu glavnog trga, pored kaštela Soardo-Bembo. Mala građevina, no klesarska izvedba pučke gotičke arhitekture iz 15. st. smješta je u sam vrh građevinskih pothvata iz ovog razdoblja. Za istaknuti je da je građena od pravilnih kamenih blokova s kamenim krovnim pokrovom, škriljama. Sićušna unutrašnjost kapele prošarana je freskama. Isti autor, Albert iz Konstanza, oslikao je i obližnju grobljansku crkvu sv. Antuna u kojoj se tek naziru scene iz života sveca titulara pod slojevima kasnijeg naličja. Tu je scena sv. Antuna koji pokapa sv. Pavla pustinjaka s karakterističnom pustinjačkom haljinom od palmina lišća. Na zapadnom zidu paklene su muke: plamenovi oblizuju kotlove u kojima se kuhaju tjelesa prokletih. Isti su kao u sceni Pakla u Sv. Duhu gdje su ipak prostorno najuvjerljivije scene Bijeg u Egipat, Pokolj nevine dječice i Posljednja večera

U.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Istarske freske, urednik: Miodrag Kalčić, Istarska županija, Željko Bistrović, Šareni trag istarskih fresaka, Istarska županija, 2011.