Nešpula, mješovita vokalna skupina, (fotografija iz arhive udruge, snimio Zlatko Gotovac), 2016.

Nešpula, mješovita vokalna skupina

Nešpula, mješovita vokalna skupina osnovana pri KUD-u Matko Brajša Rašan u Puli 2006., a od 2014. djeluje kao samostalna udruga.

Sama postava glasova u skupini specifična je po tome što tenorsku dionicu pjevaju ženski glasovi. Repertoar Nešpule je raznovrstan, tako da skupina njeguje istarsku narodnu i dalmatinsku klapsku pjesmu, gospel ili crnačku duhovnu pjesmu, obrade evergreena i popularnih skladbi, polifoniju, renesansnu glazbu i druge glazbene izričaje pjevajući a capella.

Tijekom višegodišnjeg djelovanja skupina je održala mnoštvo koncerata, gostovanja i humanitarnih koncerata te nastupila na nizu festivala, glazbenih susreta i natjecanja u zemlji i inozemstvu. Između ostalih i na Festivalu istarskih klapa i vokalnih skupina Pivajući sva smo blaga stekli i susretu zborova Naš kanat je lip.

Za svoje je interpretacije Nešpula dobila niz nagrada: zlatnu diplomu u kategoriji malih zborova na međunarodnom božićnom natjecanju 17th International Festival of Advent and Christmas Music with Petr Eben´s Prize u Pragu 2007., srebrnu diplomu u kategoriji komornih zborova na 25. International Franz Schubert Choir Competition & Festival u Beču 2008., zlato za vokalne ansamble u kategoriji folklorne glazbe na 10. natjecanju pjevačkih zborova u Zagrebu 2010., zlato u folklornoj kategoriji i srebro u kategoriji komornih zborova na međunarodnom natjecanju Slovakia Cantat u Bratislavi 2012., zlato u folklornoj kategoriji na međunarodnom natjecanju zborova Zlatna lipa Tuhlja u Tuheljskim Toplicama 2013., srebrnu diplomu u folklornoj kategoriji na 5. međunarodnom natjecanju zborova u Valletti (Malta) 2013., srebrne diplome u folklornoj kategoriji i onoj mješovitih zborova na međunarodnom natjecanju Canta en Primavera u Malagi 2014., zlatnu diplomu u folkornoj kategoriji, srebrnu u kategoriji mješovitih zborova te posebnu nagradu stručnog žirija za interpretaciju hrvatskog folklora na 29. svjetskom pjevačkom natjecanju Praga Cantat u Pragu 2015., treću nagradu na međunarodnom natjecanju Varsovia cantat u Varšavi 2016., zlatnu diplomu u kategoriji folklorne zborske glazbe na međunarodnom natjecanju Aurora cantat u Karlovcu 2017., zlatnu diplomu i prvo mjesto u kategoriji folklorne glazbe na 4. festivalu zborova u Zagrebu 2017., zlatnu diplomu i pehare u folklornoj i sakralnoj kategoriji na međunarodnom festivalu i natjecanju Chorus Inside Advent u Rimu 2018., zlatne diplome u pop i folklornoj kategoriji te prvo mjesto u pop kategoriji na međunarodnom festivalu i natjecanju The place of holiday u Lloret De Maru (Španjolska) 2019., prvo mjesto i zlatni pehar u svojoj kategoriji na 19. međunarodnom natjecanju plesa, pjevanja i poezije u Istanbulu 2019.

Nešpula je ostvarila suradnju s brojnim renomiranim glazbenicima Đelom Jusićem, Brunom Krajcarom, grupama Dogma i Nola, skladateljem filmske glazbe Ozrenom Glasserom i drugima. Sudjelovala je nekoliko sezona u kulturno-turističkom projektu Istra Inspirit, u ambijentalnim predstavama Crispo i Vještica Mare u kojima, osim što pjevaju, i glume. Za izdavačku kuću Menart snimila je 2017. autorsku skladbu Probudi me.

Umjetnička voditeljica Nešpule od osnivanja je Tatjana Merkl, a predsjednica udruge je Martina Šverko.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Podaci iz udruge Nešpula, 14. 10. 2020.

Slučajna natuknica

Trapp, Agathe von