Veslački klub «Istra»

Veslački klub «Istra» povijesni je slijedbenik kluba koji je utemeljen 19. rujna 1886. u Puli pod nazivom Societa Nautica «Pietas Julia», sa sjedištem na vrlo specifičnom napuštenom brodu za vađenje pijeska iz mora, usidrenom u tada neuglednoj pulskoj uvali Mandraccio, ispred današnjeg Veslačkog doma «Istra».

Taj specifični brod (pontone scavafango) potonuo je 1904., pa su imućni suvlasnici Kluba već naredne godine izgradili Veslački dom s jednim hangarom na lokaciji današnjeg Veslačkog doma «Istra». Prvi vlasnik i predsjednik toga Kluba, koji se sastojao od veslačke i jedriličarske sekcije (jedriličarska sekcija imala je sjedište na Vargaroli), bio je Natale Vareton.
Sve do 1930-ih Societa nautica „Pietas Julia“ nije imala većih ambicija te nije postizala značajnije rezultate. Početkom Drugog svjetskog rata Klub je prestao s radom, te je takav status zadržao sve do kolovoza 1947., kada sportsko društvo «Proleter» utemeljuje veslačku sekciju u sačuvanim prostorijama Veslačkog doma. Već koncem 1947. veslanje se osamostaljuje u zaseban Veslački klub «Jadran» i to ime nosi do 1949., kada dobiva ime «Victoria». Godine 1954. veslači odlučuju klubu dati novo ime: «Istra», koje nosi do danas. Klub je 1951. počeo jačati i omasovljavati se, pa su mu postojeći prostori postali pretijesni. Zbog toga se 1987. dogradio zapadni hangar i staklena kupola na katu čime je poprimio sadašnji izgled.
U poslijeratnom razdoblju Klub je prve značajnije rezultate zabilježio tek 1952., kada je juniorski četverac s kormilarom na prvenstvu NR Hrvatske u Zadru osvojio prvo mjesto. Godinu dana kasnije juniorski  četverac s kormilarom, u posuđenom čamcu, na prvenstvu FNRJ u Šibeniku osvojio je 1. mjesto. Dolaskom Franka Rustije na mjesto predsjednika, Klub se znakovito povezao s Jugoslavenskom ratnom mornaricom, čije su mu postrojbe pružile obilatu logističku podršku, ali su za uzvrat koristile njegove resurse za uveslavanje svojih veslača. Ta simbioza vojnog i civilnog veslanja u Klubu trajala je sve do raspada Jugoslavije, pa je neke rezultate Klub postigao zahvaljujući i vojnicima na odsluženju vojnog roka u Puli.
Kroz Klub je u proteklih 121 godinu prošlo preko 20 000 mladića i djevojaka grada Pule i okolnih općina. Danas Klub broji 130 aktivnih članova, te je moderno ustrojen. Raspolaže s 30 suvremenih čamaca, od kojih su dva osmerca. U Republici Hrvatskoj, među trideset i dva veslačka kluba 2006. zauzeo je 5. mjesto i stalno je u usponu.  Ovo su tek neka od imena koja su prošla kroz ovo sportsko društvo: Giurina,  Tonela, Milokanović, Peranić, Ritoša, Marchi, Grega, Samardžija,  Milotti, Foško, Mecconi, Donda, Andrić, Grabo, Šestan, Šurjak,  Turković, Tučić, Rovis, Komparić, Vermezović, Orbanić, Banovac, Frančula, Sokolović, Matošević, Gasparini, Bokanović, Tomičić, Grašo, Blašković, Šiljan, Puhalj, Kranjc i mnogi drugi.

http://www.vk-istra.hr/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Smrikva bowl