Krmed, panorama, (snimio Vladimir Bugarin), 2021.

Krmed

Krmed, naselje 7 km sjeveroistočno od Bala (45°5′N; 13°50′E; 190 m nadmorske visine); 73 stanovnika (2011.); općina Bale.

Nalazi se na županijskoj cesti Bale–SmoljanciSvetvinčenat, podalje od glavnih komunikacija (državna cesta D 3 prolazi u neposrednoj blizini, ali nema priključka), među mnogobrojnim uzvisinama koje dominiraju ravničarskim i obradivim površinama.

Stanovnici se bave gotovo isključivo poljodjelstvom (vinova loza, masline, žito) i stočarstvom. U središtu sela duž ceste dobro je očuvano ruralno graditeljstvo kamenih kuća s cisternama i baladurima.

Cijelo je područje bilo nastanjeno u prapovijesti, a od mnogobrojnih gradina najpoznatija i najveća je Stari grad (susjedni Novi grad prekriven je tumulima). Nema podataka o nastanjenosti u rimsko doba i u ranom srednjem vijeku, ali selo je postojalo u XIII. st. Napušteno poslije epidemija kuge, ponovno je naseljeno u XVI. st. doseljenicima iz Dalmacije. Selo je okupljeno u dvjema cjelinama, a između njih su napuštena škola, spomenik žrtvama fašizma i crkva sv. Elizeja, koja je 1967. nanovo izgrađena na mjestu starije. Na pročelju s preslicom ugrađena su dva starija reljefa s prikazima zvijezda i krugova, te monogramima IHS.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Mlun (Mali i Veli)