Koncerti u porečkoj Eufrazijani

Koncerti u Eufrazijani, ljetna glazbena manifestacija u Poreču.

Započela je 1961. održavanjem koncerata u Eufrazijevoj bazilici i njezinu atriju u sklopu Porečkih ljetnih priredaba, koje je zamislio i pokrenuo tadašnji predsj. Skupštine općine Poreč Anton Restović, a prvi nositelj programa bilo je Turističko društvo Poreč.

Prvi voditelj Porečkih ljetnih priredaba, unutar kojih se su se odvijala koncertna događanja u Eufrazijevoj bazilici, bio je porečki odvjetnik Aleksandar Levaj. Od 1974. organizacija koncerata prelazi u djelokrug rada porečkog Narodnog sveučilišta (danas Pučko otvoreno učilište) te ih vodi njegov kulturni djelatnik Ante Cukrov, a 1979.–2002. Nada Janko.

Od 1974. program se počinje temeljiti na komornoj glazbi, pa je 1976. ime manifestacije promijenjeno u Koncerti u Eufrazijani.

Temeljna zamisao bila je promocija stvaralaštva i izvodilaštva domaćih umjetnika, a organizatori su nastojali oko programske raznolikosti unutar pojedinih festivalskih godišta te oko prisutnosti uglednih predstavnika iz različitih hrvatskih sredina. Unutar ljetnih programa u Eufrazijani ostvareno je i mnoštvo atraktivnih inozemnih gostovanja.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply