Klub »Jules Verne«

Klub »Jules Verne«, društvo osnovano u Pazinu u listopadu 1997., a službeno utemeljeno 9.II.1998. radi okupljanja ljubitelja, poklonika i štovatelja djela francuskog romanopisca i vizionara Julesa Vernea.

Klub nastoji prikupiti što veći broj njegovih djela, filmova i stripova napravljenih prema njima te glazbu nadahnutu njegovim vizijama. Najpoznatija Verneova djela nastoje prevesti, popularizirati čitanje njegovih romana i održavati vezu s osobama ili udrugama koje su zainteresirane za njegovo djelovanje i književne radove. Zamisao o osnivanju Kluba potaknuta je Verneovim romanom Mathias Sandorf (1885.). U njemu je opisana stara tvrđa ili Kaštel u Pazinu te Pazinska jama, u koju likovi romana skaču u bijegu pred pogubljenjem iz zatvora u tvrđi, a nakon uzbudljiva podzemna putovanja vodeni ih tok izbacuje u Limskoj dragi. U romanu su također opisani Rovinj i Dubrovnik.

Klub svake godine održava susrete članova i gostiju iz Hrvatske i drugih država, kada se uz let balonom održava i niz različitih manifestacija povezanih s Verneovim djelima. Prvi predsjednik Kluba bio je Radenko Sloković, potpredsjednik Davor Šišović, a tajnik Alen Linardon.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Brecelj, Marko