Vrhovni zapovjednik Jugoslavenske narodne armije Josip Broz Tito (u prvom planu u sredini) sa svojim ađutantom Milanom Žeželjom (drugi slijeva) i generalom Kostom Nađom (desno) prima raport na manevrima tijekom Tršćanske krize u rujnu 1953.

Tršćanska kriza

Tršćanska kriza, naziv za zaoštravanje jugoslavensko-talijanskih odnosa duž državne granice i na Slobodnom Teritoriju Trsta (STT) 1953.–54.

Ugovorom o miru (Pariški mirovni ugovori) uspostavljen je STT kao privremena tampon-država na spornom području.

U vrijeme traženja konačnoga rješenja graničnoga pitanja Jugoslavija dolazi do informacije da Italija planom Delta (odobrenim i potpisanim 30.VIII.1953.) planira vojno osvojiti Zonu A STT-a. Nakon govora jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita na granici 6.IX.1953. izbija Tršćanska kriza. Talijanske snage grupiraju se na sjevernoj, a jugoslavenske snage na južnoj granici Zone A STT-a.

Vlade Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država objavile su 8.X.1953. da nisu spremne snositi odgovornost za upravu u Zoni A te da su odlučile ukinuti savezničku vojnu upravu, povući svoje snage, a upravu prepustiti talijanskoj vladi. Tito u svojstvu predsjednika Republike i Saveznog izvršnog vijeća u svojim govorima u Leskovcu (10.X.1953.) i Skoplju (11.X.1953.) upozorava da će ulaz talijanskih snaga u Zonu A Jugoslavija smatrati napadom, a time i dobiti pravo na upotrebu svih sredstava predviđenih Poveljom Ujedinjenih naroda.

Kriza je dovedena do ruba ratnoga sukoba. Ipak, 5.XII.1953. potpisan je jugoslavensko-talijanski sporazum o povlačenju vojnih snaga s granica STT-a. Pregovori između Jugoslavije i Italije za iznalaženje sporazumnog rješenja završeni su 5.X.1954. potpisivanjem Londonskoga memoranduma.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Milan Bartoš, "Memorandum o Trstu od 5. oktobra 1954: Pravni osvrt", Jugoslavenska revija za međunarodno pravo, 3, 4, 1954.; Velibor Gavranov, Momir Stojković, Međunarodni odnosi i spoljna politika Jugoslavije, Beograd 1972.; Ive Mihovilović, Nema više Zone B: Politički i pravni argumenti protiv prezisanja Italije na sjevernu Istru (1954–1974. god.), Beograd 1974.; Janko Jeri, "Nekateri elementi diplomatske geneze vprašanja jugoslovansko--italijanske razmejitve po drugi svetovni vojni do leta 1954", Časopis za suvremenu povijest, 7, 1, 1975.; Budislav Vukas, "Tršćansko pitanje u 1974. godini s gledišta međunarodnog prava", ibid.