Institut društvenih znanosti »Ivo Pilar« Zagreb – Centar Pula

Institut društvenih znanosti »Ivo Pilar« Zagreb – Centar Pula, područna istraživačka jedinica osnovana 30.IX.1992. odlukom Upravnog vijeća tadašnjeg Instituta za primijenjena društvena istraživanja.

Inauguracija Centra obavljena je u Puli 29.I.1993. na tribini Znanost i društvo. Iako bez adekvatna radnog prostora, Centar je počeo raditi, na što je utjecala i činjenica da je Ministarstvo znanosti prihvatilo projekt Istarski Hrvati: između potisnutog identiteta i usporene integracije, voditelja Miroslava Bertoše, ujedno i voditelja Centra. Dio rezultata istraživanja objavljen je pod naslovom Istra – posebnosti i općehrvatski kontekst u institutskom časopisu Društvena istraživanja (1993., 6–7).

Kao v. d. voditelja Centra Bertoša je 2001. pokrenuo istraživački projekt Istarska socijalna struktura, integracija i identitet od druge polovice XIX. st. do danas, koji se bavi različitim oblicima složenih istarskih društvenih ustroja, s posebnim naglaskom na pitanje identiteta. Drugo područje rada bilo je organiziranje mjesečnih tribina Znanost i društvo, na kojima su razmatrana različita, često ideologizirana, tabuizirana ili prešućivana pitanja istarske, hrvatske i svjetske stvarnosti. Predavači su bili ugledni znanstvenici s područja društveno-humanističkih znanosti. Godine 1993.–97. održano je 36 tribina, a do kraja 1999. održavale su se povremeno.

http://www.pilar.hr/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Peruško, Tone