Hrvanje

Hrvanje, sport. disciplina teške atletike u kojoj se dva goloruka natjecatelja hvataju u koštac, nastojeći propisanim zahvatima i bez udaranja srušiti suparnika na strunjaču. U Istri povijest suvremenog hrvanja počinje 1957., kad je Josip Cvetko pri Društvu za tjelesni odgoj Partizan osnovao hrvačku sekciju, a pulski pioniri nastupili na prigodnim susretima u Zagrebu.

U Puli je prva javna hrvačka priredba održana 1959., uz sudjelovanje dizača utega. Tada su se istaknula braća Slavoljub i Ljubče Bošković. Iste godine pulski hrvači početnici osvojili su četiri naslova prvaka Hrvatske, i to Čakić u bantamu, Josip Barišić u perolakoj, Aldo Bošković u velter i Miloš Čeran u srednjoj kategoriji. Kao ekipni prvaci Hrvatske na prvenstvu Jugoslavije osvojili su drugo mjesto. U prijateljskom susretu u Puli je 1959. zbog nesretnog pada smrtno stradao Ivan Ušić, jedan od najtalentiranijih hrvača. Prvi pulski juniorski prvaci Hrvatske bili su A. Bošković i M. Čeran. Čeran je postao i viceprvak Jugoslavije te 1961. prvak Hrvatske u seniorskoj konkurenciji i reprezentativac. Potkraj te godine hrvačka se sekcija raspala i najbolji su pojedinci napustili Pulu. Ponovo je pokrenuta 1963., a prekretnica u njezinu djelovanju nastupila je 1964. povratkom Josipa Cvetka. Oživjela je škola hrvanja i postignuti prvi uspjesi na prvenstvu Hrvatske: Lazo Lačarak i Slavko Marković osvojili su naslov prvaka. Na poziv Hrvačkog saveza Hrvatske momčad DTO Partizana uključila se u hrvatsku ligu. Razvili su se talentirani Slavoljub Bošković, Josip Peruško, Žarko Šarar, Lučano Debeljuh, Mario Bonaca i niz drugih hrvača te se osnovao Hrvački klub Istarski borac. Prvi mu je predsjednik bio Aleksej Nekora. Klub je ubrzo osvojio prvo mjesto u hrvatsko-slovenskoj ligi osnovanoj 1965., a sljedeće godine potvrđen mu je status prvoligaša zap. skupine tadašnje jugosl. lige. Na državnom prvenstvu Jugoslavije 1966. u Subotici Žarko Šarar postao je prvak u velter kategoriji i pozvan je u sastav juniorske reprezentacije za prvenstvo svijeta. Slavoljub Bošković 1969. postao je prvak Hrvatske u bantam kategoriji i reprezentativac Jugoslavije, no teža ozljeda na pripremama poremetila je njegovu karijeru. Za poseban doprinos hrvanju tih godina Savez za fizičku kulturu Pula nagradio je Boškovića, Josipa Cvetka, Lazu Lačaraka, Slavoljuba Markovića i Josipa Viteza posebnim priznanjima.

Hrvački klub Istarski borac u Beogradu je 1974. u kvalifikacijskom turniru stekao pravo ulaska u saveznu hrvačku ligu, no poslije je zbog financija morao odustati od natjecanja. Hrvači su 1978. pokrenuli međunarodni turnir Trofej Jadran na kojem su nastupili natjecatelji iz 8 država, a tom se prilikom od aktivnog hrvanja oprostio Josip Cvetko. Klub je ponovo oživio nakon 1988. te se u nekoliko godina rada hrvačke škole opet afirmirala nekolicina mladih boraca. Među njima se ističe Danijel Bošković, koji je postao član reprezentacije Hrvatske, višestruki juniorski i seniorski viceprvak. Nastupio je i na juniorskom prvenstvu Europe u Bugarskoj, gdje je 1996. osvojio deseto mjesto. Među njegovim je uspjesima i naslov prvaka Hrvatske u kategoriji do 58 kg slobodnim načinom. Sadašnji je trener Miloš Delić.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

kuglanje