Šijana, park-šuma omiljeno šetalište i okupljalište Puljana, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Danilo Memedović), 2021.

Šijana

Šijȃna, park-šuma kraj Pule i istoimena gradska četvrt.

Šuma je zakonom zaštićena kao prirodni rezervat 1964. i prostire se na površini od 152,13 ha, od ruba urbaniziranoga gradskog područja u istoimenoj četvrti (2 km je udaljena od središta grada) do područja Zračne luke Pula i Kaznionice u Valturi. Na sjeveru je omeđuje županijska cesta Pula–Labin.

Vegetacija se sastoji od zajednica hrasta medunca (Quercus pubescens) i bijeloga graba (Carpinius orientalis), a radi blizine morske obale na toplijim položajima javlja se i crnika (Quercus illex). Karakteristični su i uneseni elementi listača i četinjača, a ima i velebnih i rijetkih primjeraka hrasta plutnjaka (Quercus suber), te brucijskog bora (Pinus brutia). Šuma je prirodno stanište i mnogobrojnim drugim biljkama (grmlje, cvijeće, gljive), te životinjama, a oblikovana je vijugavim puteljcima.

Upravu nad šumom preuzela je 1860. Ratna mornarica zbog potreba za brodograđevnim drvom. Nakon što je prevladala gradnja željeznih brodova, Šijana postaje gradski park i izletište. Tada su uređene šetnice i središnja poljana s podijem za glazbene izvođače, zasađeni drvoredi čempresa i egzotične vrste drveća (grčka jela, španjolska jela, cedrovi, tuje) te dobija ime Kaiserwald (Carska šuma). Do šume je 1909. produžena tramvajska pruga.

Nakon Drugoga svjetskog rata u njoj su priređivane prvomajske proslave, ali nije bila uređena kao izletište.

Danas je omiljeno gradsko šetalište Puljana, kojime upravlja Javna ustanova Natura Histrica. Na rubu središnjega proplanka otvoren je 2022. preuređeni austrougarski bunker u kojem i pred kojim se održavaju razna javna događanja.

Pulska gradska četvrt Šijana nastala je u XIX. st. i proteže se od Punte (Trg na mostu) do šume Šijana. To je pretežito stambena četvrt s više velikih trgovačkih centara. U njoj se nalazi i gradski autobusni kolodvor. Crkva sv. Marije od Milosti (Madonna delle Grazie) izgrađena je 1887. na mjestu starije, a o njoj brinu franjevci iz samostana sv. Antuna. Područje Mjesnoga odbora Šijana obuhvaća i gradska područja Monteghiro, Valica-Ilirija, Vidrijan i Vernal.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Đuro Rauš – Željko Španjol, „Park šuma Šijana“, Gradska šetališta Hrvatske – kultura šetanja, Zagreb 2002., 124-127.

Slučajna natuknica

Istra, poluotok